Püskürtülebilen Pil icat Edildi...


Püskürtülebilen Pil icat Edildi !!

te bilimin son mucizesi: Herhangi bir yüzeye "sıkılabilen" lityum iyon piller geliyor!


Houston, Texas'da bulunan Rice Üniversitesi bilim adamları, yüzeylere püskürtülebilen bir lityum iyon pil üretmeyi başardılar.

işte bilimin son mucizesi: Herhangi bir yüzeye "sıkılabilen" lityum iyon piller geliyor!

ABD’nin Teksas Eyaleti’ne bağlı Houston kentinde bulunan Rice Üniversitesi’ndeki araştırmacılar sprey şeklinde püskürtülebilen batarya üretti. 

Lityum ve iyon karışımı ‘sprey batarya’ farklı kimyasal katmanların üst üste püskürtülmesiyle çalışıyor. 5 farklı katmandan oluşan batarya bakır ve karbon iletkenlerin pozitif ve negatif kutuplardan aldığı enerjiyi iletmesiyle 2.4 voltluk enerji sağlıyor ve güneş enerjisiyle kendini yeniliyor ve her katman, geleneksel bir pilin bileşenlerini temsil ediyor. Ajayan, bu sayede pillerin çok daha esnek olabileceğini ve her türlü tasarıma izin vereceğini söylüyor.

Seramik, cam ve paslanmaz çelik gibi farklı yüzeylere püskürtülebilen sprey bataryanın zayıflıklarından biri ise kontrol edilmesi zor likit elektrolitler ve oksijensiz kuru ortam gereksinimi duyması. Araştırmacılar, spreyle "boyanabilen" pillerin, kapasite anlamında oldukça kararlı olduklarını, kapasitenin en fazla yüzde 10 oranında oynadığını söylüyorlar. "Pili" 60 kez şarj ederek boşalatan araştırmacılar, bu işlemin ardından kapasitede çok düşük bir seviyede azalma olduğu detayını veriyorlar.






Yorum Gönder

0 Yorumlar